"משה קסטל ברא תרבות חדשה, אשר ממזגת בין הארצישראלי ליהודי והתנכ"י, בין שורשי הזמן וההיסטוריה של עמנו לשורשי הנוף והמקום, בין החומר הבזלתי החשוף לצבע הבוהק העז, שובה הלב" (שמעון פרס, נשיא המדינה)
באנו חושך לחבק...
במוזיאון הצייר משה קסטל
עמיתים וידידים יקרים השלום והברכה,
אנו מתכבדים להזמינכם לפעילות חינוכית –ערכית רב חושית, במוזיאון הצייר משה קסטל, השוכן במבנה ייחודי בעיר מעלה אדומים, ומשקיף אל נופה המפעים של ירושלים.המוזיאון תוכנן ע"י האדריכל דוד רזניק ז"ל, חתן פרס ישראל לאדריכלות ונפתח בפברואר 2010 למבקרים.
במוזיאון מוצגות יצירות האמן משה קסטל (1909-1991), מגדולי האמנים הישראליים שזכה להכרה בינלאומית.נושאי היצירות לקוחים מעולם המסורת היהודית, התנ"ך ,עולם הקבלה, והנוף ה ארץ -ישראלי.יצירות מפורסמות רבות מוצגות דרך קבע במשכן נשיאי ישראל, בכנסת ישראל ובבירות העולם.
משה קסטל נולד בשכונת הבוכרים בירושלים בשנת 1909 ממקום הולדתו ומגוריו, השקיף (גם טייל וחווה) על הרי ירושלים ועל הגבעות עליהן ניצב היום המוזיאון שנבנה לכבודו.
בסרטים על האמן, הוא נראה אוחז באבני הכותל המערבי ומציין כי אינו מצייר רק את נופיה של ירושלים אלא "את הנשמה של ירושלים, את ירושלים של מעלה" .
אין ספק כי מוטיבים רבים מירושלים מופיעים ביצירותיו של קסטל, שחלקן נראות ממש כמבנה הכותל אשר נוספות עליהן אותיות ומילים הקשורות לעיר.
יתרה מזו, עצם בחירתו של האמן (בשנת 1982) במיקום המוזיאון אל מול נופי ירושלים, בעצם (סגירת המעגל) מטביע וחותם את הקשר העמוק מאוד בינו לבין העיר ירושלים על כל גווניה השונים (המיסטיים והסימבוליים, הארציים והדמוגרפיים)
במסגרת הפעילות במוזיאון מתארחים ילדי גנים ובתי הספר ממעלה אדומים, ירושלים והסביבה.
רבים מהמבקרים ציינו שהביקור במוזיאון היה מפעים ומרגש. צרפנו עדויות בכתב לעיונכם בהמשך האיגרת.
אנו מציעים סיורים והפעלות ע"י צוותים פדגוגיים בעלי ניסיון רב.
אנו מציעים לכם לחגוג עמנו במוזיאון מפגשים
חווייתיים לימודיים וחברתיים
(פתיחה/סיכום שנה"ל, ערבי כיתה, ערבים בשיתוף תלמידים והורים ועוד)
עד 130 מקומות וכולל כיבוד חלבי "סעודה על הדשא"
לתלמידים ייערך סיור מוזיאוני מרתק בחשיכה!
בסך 70 ₪ למשתתף.
שריינו את מקומכם כבר כעת!
הצעות לפעילות חינוכיות במוזיאון: מקבץ-דוגמא לחלק מהאפשרויות
משחק ולימוד אותיות הכתב הקדום:
שכפול אלפון הכתב העברי הקדום מיצירותיו של משה קסטל (השתמש בכמה סוגי כתב-ישנם 26 סוגי כתב קדומים)-חלוקתו לילדים-היכרות עם הכתב והשימוש בו במסגרת הפעילות הן כציור וכמסר. ניתן לערוך חידונים, השלמות מילים, משחק "חפש את המטמון" בעקבות מילים ביצירותיו של משה קסטל.
הקשר של משה קסטל לעיר ירושלים:
משה קסטל נולד בשכונת הבוכרים בירושלים בשנת 1909 ממקום הולדתו ומגוריו, השקיף (גם טייל וחווה) על הרי ירושלים ועל הגבעות עליהן ניצב היום המוזיאון שנבנה לכבודו.
משה קסטל מציין כי ביצירותיו, בנוסף לאהבתו לנוף ירושלים, אינו מצייר רק את נופיה-בסרטים על האמן, הוא נראה אוחז באבני הכותל המערבי ומציין כי הוא מחובר לאבנים הללו וכי הוא מצייר "את הנשמה של ירושלים, את ירושלים של מעלה". אין ספק כי מוטיבים רבים מירושלים מופיעים ביצירותיו של קסטל, שחלקן נראות ממש כמבנה הכותל אשר נוספות עליהן אותיות ומילים הקשורות לעיר.
יתרה מזו, עצם בחירתו של האמן (בשנת 1982) במיקום המוזיאון אל מול נופי ירושלים, בעצם (סגירת המעגל) מטביע וחותם את הקשר העמוק מאוד בינו לבין העיר ירושלים על כל גווניה השונים (המיסטיים והסימבוליים, הארציים והדמוגרפיים)
משה קסטל נפטר בירושלים בביה"ח הדסה הר הצופים ב1991, באופן אירוני המוזיאון משקיף על הר הצופים.
ציור ורישום:
מבנה המוזיאון, היצירות שבתוכו והנוף הנשקף ממנו מהווים מצע רעיונות ונושאים פורה מאוד לנושא רישום וציור: בפעילות גני הילדים שקיימנו בשנה"ל הנוכחית, הילדים ציירו את הנוף הנשקף מבעד לחלונות המוזיאון. (הדבקת חלון נפתח ע"ג בריסטול-יצירת חלון תלת מימדי)
היכרות ואהבת ארץ ישראל:
מתוך יצירותיו של משה קסטל ניתן ללמוד על נופיה של הארץ ועל הזיקה בין האדם לאדמה, לנוף מולדתו. סיפור על חוויותיו של האמן וחייו בתוך הנופים והסביבה המתוארים ביצירותיו.
משה קסטל כילד: החזון כנושא.
על אהבתו של משה קסטל לנוף, לציורים, על הגשמת היעוד והחזון, החיבור בין הילדים המבקרים למשה קסטל כילד בהתאם לגילאיהם- סיכוי ליצירת חוויה מכוננת אצל הילדים והגברת האמונה בעצמם ובחלומותיהם.
סיפורי התורה מיצירותיו של קסטל:
ביצירותיו של קסטל ניכרת זיקה גדולה לתרבות ולמורשת העם היהודי-אחד מהביטויים לנושא הינם דומויות וסיפורים מהתורה ומורשת העם היהודי בתוך יצירותיו –כגון: "השה והעולה" או "עקידת יצחק", ל"ג בעומר" "מגילות קדומות" וכו'.
משחקים והמחשת הדמויות וההווי-
במסגרת הסיור במוזיאון, אחת התחנות הינה השמעת מוסיקה ופרטי לבוש אתניים הממחישים וממחיזים יצירה או תקופה מסויימת.
הקרנת סרטון על משה קסטל בהשתתפותו עצמו.
מפגש סיכום פעילות הורים וילדים המשלב יצירת סיכום/ תערוכת יצירות הילדים מביקורם במוזיאון/מופע/פעילות מוסיקלית/הצגה בנושא הקשור ליצירות ולמוזיאון-נא ראו תמונות מפעילות הסיכום "סעודה על הדשא".
ביקור גני הילדים במוזיאון:
למוזיאון תפקיד חשוב בהעצמת הילד. מבחינה אינטלקטואלית - מקור ייחודו לרכישת ידע
חדש, להעשרה ולהרחבת אופקים ולגיבוש מערכת ערכים.
מבחינה חינוכית - להבנת עולמו של הילד וליצירת הקשרים תרבותיים- אוניברסאליים ולאומיים.
מבחינה חברתית- ממלא החינוך לאמנות תפקיד חשוב בהתחנכות הפרט לקראת חיים בחברת
העתיד. חברה שבה הולך וגדל נתח הזמן הפנוי העומד לרשות האדם, וגדל הצורך לגבש
דפוסים חדשים של תרבות פנאי.
מבחינה ריגושית- מאפשר לאדם התנסות חושית ופעלתנות המעניקה לו חוויה אסתטית,
מעוררת ומהנה.
המוזיאון כמשאב חינוכי
במוזיאון באפשרותנו לחוש במספר חושים את הפריטים המוצגים לפנינו (התבוננות מדוקדקת
מקרוב, הבחנה במרקם וחומר, ריח, צליל, לעיתים מגע, האפשרות להשוות בין פריטים דומים,
פגישה עם אנשי מקצוע מומחים ועוד)
במוזיאון אוסף של חפצים שלא ניתן לראות במקום אחר
אווירה כללית ההתרגשות שביציאה מחלל הגן אל חלל מסוג אחר מאפשרת חוויה לימודית
אחרת, הצצה אל עולם שבו דרכי התנהגות אחרות.
הדרכתם של מומחים לדבר מיומנויות הצפייה והביקור במוזיאון, לא יכולות להינתן בגן,יש
לתרגל מיומנויות צפייה ושיח על מנת לרכוש אותו.
בשמחה רבה נפגשו גננות מעלה אדומים וציר אדומים במוזיאון קסטל עם המפקחות,המנכל,
צוות המוזיאון והמדריכות למפגש מהנה על האמן ויצירותיו ביקור הכנה לפעילות במשך השנה.
ביום רביעי אי"ה ה- 20.10.10 תחל הפעילות הראשונה במוזיאון .זהו מעמד היסטורי שיהווה
נקודת פתיחה לבאות.
במוזיאון ילמדו הילדים על קורות חייו ופועלו של האמן. יחשפו ליצירותיו
המיוחדות יתבוננו וילמדו לנתח אותן בשפת האמנות.
הפעילות תלווה באמצעים נוספים כגון: מוסיקה, דרמה ,מחול , משחקים ויצירה.
בברכה צוות ההדרכה לגני הילדים - יפה אפרתי ודורית לסטר.